OECD’nin uluslararası öğrenci değerlendirme programı PISA yayınladığı 3. raporda, 72 ülkeden 540 bin öğrencinin katıldığı değerlendirmeye göre, “en mutsuz” öğrencilerin Türkiye’de bulunduğunu söyledi.
NTV’de yayınlanan habere göre “öğrenci refahı” temalı rapor için 72 ülkede 540 bin öğrenci mercek altına alındı.
8,27 puan ile Meksika birinci
Okul performansları, arkadaşları ve öğretmenleri ile ilişkileri, okul dışında nasıl zaman geçirdikleri ve aile ortamları incelenen 540 bin öğrencinin değerlendirildiği bu raporda birinciliği Meksika öğrencileri aldı.
Maalesef ki Türkiye; “Yaşam memnuniyeti” puanlamasında 10 üzerinden 6,12 puan alarak sonuncu sırada yer aldı. “En mutlu” öğrencilere sahip ülke ise 8,27 puan ile Meksika oldu. Avrupa’nın PISA’da en iyi performans gösteren ülkelerinden biri olan Finlandiya 7,89 ile ikinci, Hollanda ise 7,83 ile üçüncü oldu.
PISA verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28,6’si hayatından hiç memnun değil. Bu oran maalesef ki yüzde 11,8’lik ortalamanın üç katı. Hayatından çok memnun, mutlu olan öğrenciler ise yüzde 26,3’lük oranla yüzde 34’lük OECD ortalamasının gerisinde kalıyor.
Türkiye öğrencilerinin kaygı ortalaması da hayli yüksek
Türkiye, İtalya’dan sonra öğrencilerin ders çalışırken en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu. Türkiye’de öğrencilerin 58,8’i sınava iyi hazırlanmasına rağmen kaygı duyuyor. Ders çalışırken stres yaşadığının söyleyen yüzde 56’lık bir öğrenci kesimi de var.
Türkiye’de bir ayda birkaç kez zorbalığa maruz kaldığını söyleyen öğrenciler ise yüzde 18,6’lık oranla OECD ortalamasının altında kaldı.
Aslında bu araştırmalar biz gençleri şaşırtmıyor. Çünkü bir dakika geç kaldığı için binlerce arkadaşımızın mağdur olduğu, birbirimizle yarış atı misali yarıştırıldığımız bir eğitim sistemimiz var. Bin bir zorlukla üniversiteye giren arkadaşlarımızı ise bilimsellikten uzak, yasakların ve baskıların olduğu bir eğitim hayatı bekliyor. Daha mutlu, daha güzel günler için geleceğimizi ellerimize alalım!