3. Havalimanı açılışı iş cinayeti ve işten atılmaların ardından gerçekleşti

3 havalimani acilis

Çalışma koşullarının kötülüğüyle, işçi ölümleriyle ve iş güvenliklerinin olmamasından dolayı protestolarla gündeme gelen 3.havalimanı 29 Ekim’de açıldı.

Açılışta konuşan Binali Yıldırım, 42 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan inşaat için çalışanlara teşekkür etti. Fakat onlarca işçinin can güvenliği olmadığı için hayatlarını kaybetmeleriyle ilgili veya kötü çalışma koşullarıyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Erdoğan ise çalışanlarla ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı. İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise açılışta “Sayın cumhurbaşkanım, siz çıtayı yükseltmeyi seven bir lidersiniz. Sayenizde sürekli yeni hedeflere koşuyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın sahiplenmesi sebebiyle inşaat sürecinde hiçbir engelle karşılaşmadık. Böyle bir açılışı sizin huzurunuzda yaptığım için kendimi çok şanslı hissediyorum” diyerek onlarca işçinin ölümünü açılışta konuşan diğer yetkililer gibi görmezden geldi.

İnşaat-İş Sendikası ise açılıştan hemen önce bir işçinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. İnşaat-İş Sendikası’nın yayınladığı mesaja göre firmanın adı ve hayatını kaybeden işçinin kimliği henüz bilinmiyor.

Şantiyeden gelen haberi Twitter hesabından paylaşan İnşaat-İş Sendikası’nın mesajı şu şekilde: “Yarın şatafatlı bir törenle açılış yapılacağı söylenen 3. Havalimanı şantiyesindeki üretim baskısı bir arkadaşımızın daha canına mal oldu. Şantiyeden gelen haberi paylaşıyoruz. #KöleDeğiliz “Bugün sabah bir işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Firma adı ve personel hakkında bir bilgi edinilemedi”

Bu iş cinayetinin üstünden fazla bir zaman geçmeden 4 işçinin de işten atıldığı haberi geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan bir işçi, hiçbir gerekçe söylenmeden işten çıkarıldığını belirterek “Ama biliyorum ki kötü çalışma koşullarına karşı çıktığım ve fazla mesai yapmadığım için işten çıkarıldım” dedi.

Şuan kadar 3. havalimanı şantiyesinde resmi rakamlara göre 38 işçi yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı için can verdi. DİSK Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut ve İnşaat – İş yönetiminden Özkan Özkanlı’nın da içinde olduğu 31 sendika yöneticisi ve inşaat işçisi, 3. Havalimanı işçilerinin haklarını savunduğu için hâlâ tutuklu bulunuyor.