29 Ekim Kutlu olsun!

29 ekim soylesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94. yılında İlerici Gençler Derneği olarak dernek büromuzda bir söyleşi gerçekleştirdik sonrasında ise Suadiye’den başlayan Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katıldık.

1923’de Türkiye halkı, Mustafa Kemal ve arkadaşları öncülüğünde emperyalist işgale karşı Kurtuluş Savaşı’nı başlatmış, ülkemizin bağımsızlığını kazanmış ve padişahlığı kaldırarak halkın egemenliğini ilan etmişti. Cumhuriyetimizin 94. yılında halkın egemenliğine karşı tek adam yönetiminin getirilmeye ve cumhuriyetin kazanımlarının yok edilmeye çalışılmasına karşı İGD olarak dün (29 Ekim 2017) büromuzda “29 Ekim ve Kazanımları” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdik.

Söyleşide cumhuriyetin ortaya çıkışı ve aydınlanma felsefesinden bahsedilerek Kant ve Rousseau’dan örnekler verilerek Rousseau’nun egemenliğin kayıtsız şartsız hakla ait olduğu fikrine ulaştığı vurgulandı. Ülkemizde ise cumhuriyetle birlikte; emperyalist işgale karşı ulusal kurtuluş savaşı, padişahlığa ve halifeliğe son verilerek laikliğin getirilmesi ve kadın haklarının kabulü gibi kazanımların olduğu vurgulandı. Söyleşide ayrıca eşitlikçi ve özgürlükçü bir ruhla 29 Ekim’e sahip çıkmanın ve kazanımlarını korumanın öneminden de bahsedildi.

rsz c4d9ce6e 2258 4feb a575 46a2d03d852d

Söyleşinin ardından saat 19.00’da Suadiye’den başlayan yürüyüşe katıldık. Vatan, Cumhuriyet ve Emek yazılı bayrak ve dövizlerimizi taşıdığımız Cumhuriyet Yürüyüşü’nde “Türkiye laiktir laik kalacak!” sloganını haykırdık.