16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamı anmasına polis saldırısı

16mart beyazit halepce 2

16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamı için Beyazıt’ta bir araya gelen öğrencilere polis saldırdı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

16 Mart Cuma günü saat 15:00’da İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamlarında hayatını kaybedenleri anmak için toplandı. “Beyazıt ve Halepçe Katliamını Unutma,Unutturma!”yazılı pankartla Beyazıt Marşı’nı söyleyerek fakülte önüne gelen üniversite öğrencileri, katliamlar zihniyetine bir kez daha hayır dedi. Eylem esnasında sık sık “16 Mart’ı unutma, unutturma”, “Beyazıt faşizme mezar olacak” sloganları atıldı.

78’liler Girişimi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), çok sayıda gençlik örgütünün katıldığı ve İGD olarak bizim de destek verdiğimiz anmada ilk konuşmayı 78’liler Girişimi’nden Hüseyin Soylu yaptı. Soylu, “Bugün emperyalistler ve işbirlikçileri ülkemizde şekil değiştirmektedir yoksa dünden hiçbir farkları yoktur. Bugün daha gelişkin olarak karşımıza çıkıyorlar. Emperyalistler sadece ülkemizde değil Halepçe’de Kürt vatandaşlarının üzerine bomba atmışlardır. Biz yılmadık, yılmayacağız.”dedi.

Ardından Beyazıt Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin avukatlığını yapan Savaş Sertataş, “Failler cezalarını çekmediği sürece bu olay kapanmayacak. Gençler bizden sonra da bu olayın peşini bırakmayacak” dedi.

16mart beyazit halepce

Ardından öğrenciler adına basın açıklaması okundu. Okunan açıklamada “Onların tarihi halk hareketlerini bastırmaksa bizim tarihimiz ise özgürlük mücadelesinin kesintisiz sürdürülmesidir. Bugün 41 yıl sonra yine Beyazıt’tan, bir zamanlar bizimkilerin geçtiği yollardan ve oturduğu sıralardan haykırıyoruz. Ne katliam yapan katillerinizi unuturuz ne de mücadele etmekten vazgeçeriz. Bugün bu okulun kapısından içeriye giremeyen, geçinemeyip okuyamayan, üniversitede sesi kısılmaya çalışılan sıra arkadaşlarımıza çağrımızdır: kentlerin yağmalanmasına, doğanın talanına, emeğin sömürülmesine, cinsiyetçiliğe, asimilasyona, bilginin metalaşmasına, faşistlerin saldırılarına karşı birlikte mücadele edelim.” denildi.

beyazit 16 mart anma 2019 min

Basın açıklamasının okunmasının ardından öğrenciler yürüyüş yapmak istedi ancak polis saldırdı. Saldırı sırasında öğrenciler birçok kez “Katil Polis Üniversiteden Defol! “ Kurtuluş yok tek başına! Ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarını attı. İçinde muhabirlerin de bulunduğu 33 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

41 yıl önce emperyalist sömürüye ve faşizme karşı toplumu antiemperyalist bir hatta çekmek için mücadelede eden ve 3’ü İGD’li olan 7 İstanbul üniversitesi öğrencisi CIA ve devlet destekli çeteler tarafından katledildi. Biz de bugünün devrimci, ilerici gençleri olarak onların mücadelesini daima devam ettireceğimizi ve faşizme asla boyun eğmeyeceğimizi buradan tekrardan haykırıyoruz. Faşizme geçit yok!