Yine homofobik devlet

maltepe_ebtTürkiye’de EBT mahkumların yaşadıkları hak ihlalleri bitmek bilmiyor. Maltepe Hapishanesi’nde yatan 33 yaşındaki mahkûm cinsiyet değiştirmek için geçen yıl hapishane yönetimine başvurdu. Hapishanenin yönlendirdiği hastanelerden mahkûm koğuşumuz olmadığı için ameliyatını gerçekleştiremeyiz yanıtı alan mahkûm meseleyi AİHM’e taşıdı.

Başvurunun ardından Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen mahkûm için hazırlanan raporda; mahkûmun transeksüel özellikler taşıdığı ve hapishane koşullarının mahkûm için uygun olmadığı, mahkûmun ruh sağlığının tehlikede olduğu sebebiyle mahkûmun cinsiyet değişikliği ameliyatının yapılması gerektiği belirtildi. Bunun üzerine Türkiye’de sadece iki hastanede yapılabilen cinsiyet değişikliği ameliyatı için mahkûm ve avukatları başvuruda bulundu. Ancak her iki hastane yönetiminden gelen cevapta şok etti. Hastane yönetimleri cevaplarında mahkûm koğuşlarının olmaması sebebiyle yapamayacaklarını açıkladılar.

Açıklamaların ardından mahkûm, insani şartlarda yaşayabilmek adına verdiği mücadeleden vazgeçmedi ve AİHM’e başvurdu. Başvurusu üzerine soruşturma açılan Türkiye hâlâ bu konu ile ilgili yargılanmaya devam ediyor.

Updated: 8 Ekim 2014 — 10:03 am