Üniversite sınavının nasıl olacağı belli oldu

yok baskani yeni universiteye giris sisteminin detaylarini acikladi

Liseye geçiş sınavı olan TEOG kaldırıldıktan sonra üniversiteye geçiş sınavlarında da değişiklik yapıldı. YÖK başkanı Yekta Saraç’ın dün (12.10.2017) yaptığı açıklamaya göre yeni sınav sisteminin adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olacak. Puan türleri de onsekizden beşe indirildi.

Yeni sınav şu şekilde olacak:

• Sınav 2 oturum şeklinde yapılacak.
• Cumartesi günü yapılacak olan Temel Yeterlilik testinde; 40 soru Türkçe, 40 soru Temel Matematik bütün öğrenciler tarafından çözülecek.
• Temel Yeterlilik Sınavı puanı 150 puanı geçen öğrenciler ikinci oturum alan sınavlarına girebilecek.
• Verilen 2 saatlik aradan sonra ikinci oturum başlayacak.
• Eşit Ağırlık grubu Edebiyat, Coğrafya 1 ve Matematik çözecek. Sayısal grubu Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik çözecek.
• Sözel grubu Edebiyat, Coğrafya 1 ve Sosyal Bilimler çözecek.
• Dil grubu ise ertesi gün (pazar) dil sorularını çözecek. Sınav puanları 18 den 5 e indirildi.

Eski sistemde Mart (YGS) ve Haziran (LYS) ayında yapılıyordu. Yeni sistemde bir hafta sonu içerisinde sınavlar olacak, 4 yıl bir hafta sonuna sığacak. Önceki üniversiteye giriş sınavına benzer bir sistem tekrar geri getirilmiş olacak. Yetka Saraç dünkü basın toplantısında ÖSYM ile görüştüklerini ve sınav saati konusunda esnek davranacaklarını belirtti. Ayrıca “daha sade, daha yalın, anlaşılabilir bir sisteme” geçtiklerini söyleyen Saraç, bir nevi önceki sistemin karmaşık ve anlaşılması zor olduğunu da kabul etmiş oldu.

İlerici Gençlik olarak artık yeter diyoruz. Biz gençlerin gelecekleriyle yazı tura oynamaktan vazgeçin. Geçtiğimiz yıl çok sayıda arkadaşımız saçma bir sınav saati uygulamasıyla mağdur edildi, onların tek suçu geçen sene mi sınava girmiş olmaktı? Birkaç seneye bir değiştirilen sistemi çözmekle ve bir de ona hazırlanmakla karşı karşıya bırakılıyoruz. Gelecek gençlerindir. Haydi gençler; laik, bilimsel ve eşit bir eğitim için geleceğimizi ellerimize alalım.