Tüketici Güven Endeksi 3 yılın en düşük seviyesinde

tuketici guven endeks

Her ay açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile tüketicinin mevcut ekonomik koşullara ilişkin fikirlerini ve gelecekteki beklentileri üzerinden hesaplanan tüketici güven endeksi Eylül ayı verileri açıklandı.

Açıklanan sonuçlara göre tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 13,2 azalarak 3 yılın en düşük seviyesinde belirlendi. Buna göre Ağustosta 68,3 olan endeks değeri bu ay 59.3 seviyesine düştü.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise yine Ağustos ayına göre yüzde 10,4 oranında azalarak 76,7 olarak hesaplandı. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha kötü olacağını bekleyen tüketicilerin sayısının artmasından kaynaklandı.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 9,3 oranında azalarak bu ay 67,2 seviyesine geriledi. Bu düşüşün sebebi de yine 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin yükselmesinden kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi de bir önceki göre yüzde 15,5 oranında azalarak 88,3 iken 74,6 seviyesine geriledi. Yine TÜİK’e göre bu azalışın nedeni, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha kötü olacağını düşünen tüketicilerin artmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksinde de diğerleriyle bağlantılı olarak düşüş yasandı. Bu endekse göre Ağustos ayında 25,3 olan seviye bu ay yüzde 25,9 oranında azalarak 18,8 olarak hesaplandı. Bu azalışta da gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.