Nazım Usta hâlâ yolumuzu aydınlatıyor

nazim

Bugün 15 Ocak. Türkiye ve dünya işçi sınıfının yılmaz savunucusunu, komünist şairi Nazım Hikmet 15 Ocak 1902’de dünyaya geldi. Hayatını işçi sınıfı mücadelesine adıyan ve bu uğurda hapis yatıp büyük bedeller ödeyen Nazım Usta’mız yazdıklarıyla biz İlerici Gençler’i aydınlatmayı sürdürüyor.

Hayatını

“1902’de doğdum
doğduğum şehre dönmedim bir daha
geriye dönmeyi sevmem
üç yaşında Halep’te paşa torunluğu ettim
on dokuzumda Moskova komünist üniversite öğrenciliği
kırk dokuzumda yine Moskova’da Tseka-Parti konukluğu
ve on dördümden beri şairlik ederim
kimi insanlar otların kimi insan balıkların çeşidini bilir
ben ayrılıkların”

dizeleriyle anlatan büyük Ustamızın hayatı sürgünlerle, hapisliklerle yani ayrılıklarla geçti. Ancak bu zorlukların hiçbiri onu mücadelesinden, gözü gibi koruduğu TKP’sinden ve işçi sınıfına olan inancından vazgeçiremedi.
Nazım Hikmet hayatı boyunca işçi sınıfının sesi oldu, Türkiye işçi sınıfını ve onun gücünü

“Türkiye işçi sınıfına selâm!
Meydanlarda hasretimizi haykıranlara,
toprağa, kitaba, işe hasretimizi,
hasretimizi, ayyıldızı esir bayrağımıza.
Düşmanı yenecek işçi sınıfımıza selâm!
Paranın padişahlığını,
karanlığını yobazın
ve yabancının roketini yenecek işçi sınıfına selâm!”

şiiriyle selamladı ve anlattı. Kalemini ABD emperyalizmine karşı şiirler yazmaktan yana kullandı, hatta Amerika’nın yarı sömürgesiyiz dediği için vatan haini bile ilan edildi. Ama memleketine ve halkına olan sevgisinden “Bu memleket bizim” diyerek asla vazgeçmedi.

Nazım Ustamız sadece kendi halkının değil dünyada ezilen ve sömürülen tüm halkların sesi oldu. Hiroşima’da öldürülen küçük bir kız çocuğunun sesiyle duyurdu özlemlerini kimi zaman, kimi zaman kendi sesinden “güzel günler göreceğiz çocuklar” diyerek seslendi çocuklara.

Bugün doğumunun 116. Yılında bizlere bıraktığı yüzlerce şiir, oyun ve yazıyla Nazım Hikmet’i saygıyla anıyoruz. Ve sana söz Usta özlemini kurduğun “gündüzlerinde sömürülmeyen gecelerinde aç yatılmayan” güneşli günleri getireceğiz. Türkiye halklarının vatan, cumhuriyet ve emek özlemini gerçekleştireceğiz.