Metal işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı

metal isci

IMG 20180201 011827.jpg

Birleşik Metal İş Sendikası, Çelik-İş ve Türk Metal Sendikası ile patron sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) toplu iş sözleşmesinde dün (30 Ocak) karara vardılar.

Daha önce MESS ile metal işçileri arasında anlaşmaya varılamamıştı. İşçiler %30 oranında zam isterken MESS %6.4’lük bir zam oranını önermişti. Bu şekilde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sonuçlandırılamamasının ardından DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ve bağımsız Çelik-İş’in toplamda 179 iş yerinde 130 bin işçiyle (sendikalı metal işçilerin yaklaşık yarısı) 2 Şubat’ta greve gitme kararı aldığını duyurmuştu.

Bakanlar Kurulu kararıyla “milli güvenliği” bozucu olarak nitelenip grevin 60 gün ertelendiği resmi gazetede yayımlandı. Türk Metal Sendikası yasal çerçevenin dışına çıkmak istemezken, Birleşik Metal İş Sendikası bu yasağı tanımadığını, işçilerin 2 Şubat’ta greve gideceğini ve o zamana kadar üretimi süreli durdurma sürecine girdiğini duyurdu. İşçilerin üretimi süreli olarak durdurması MESS’ e geri adım attırdı.

Sosyal haklar açısından Birleşik Metal İş Sendikasının daha kapsamlı haklar elde ettiği anlaşma ile %24,63 oranında zam kararı verilirken sözleşme süresi 3 yıllık değil 2 yıllık olarak belirlendi.

Anlaşma ile;

31.8.2017 tarihinde saat ücretleri 9 TL’nin altında olan işçilerin ücreti 9 TL’ye iblağ (tamamlama) edilmesi;

01.01.2018 tarihinden itibaren 1 tam yılını doldurmuş herkese, her kıdem yılı için 0,10 TL kıdem zammı uygulanması, bu uygulamanın 15 yıl ile yani 1,50 TL ile sınırlandırılması;

Sendika üyesi işçilere; ilk altı ay için 1,60 TL seyyanen ücret zammı yapılması kazanımları elde edildi.

Bu şekilde %24’lük artışa denk gelen bu kazanım ortalama ücrette ücret ve ikramiye dahil net 504 tl olmaktadır.

Anlaşmanın diğer kazanımları ise şunlar:

Sosyal haklarda %23’lük artış;

yürürlük dönemi 2 yıllık olması;

%8 oranında postabaşılık tazminatı;

bir önceki sözleşmede var olan izinlere ek olarak eşin anne ve babasının vefatında üyeye 3 gün ücretli izin alınması şeklinde açıklanmıştır.

Metal işçisinin bu kararlı mücadelesinin kazanımları, grev yasaklarına karşı kararlı duruşu bütün emekçilere örnek olacak şekilde neticenmiştir. Grevlere, yasaklara, türlü karalamalara karşı mücadele eden metal işçileri yasakları kırmış, emeğin gücü ile patronlara geri adım atmıştır.