İlk olarak Aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan Corona virüsü (Covid-19) tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına aldı. Bir solunum yolu sendromu olan korona virüsü Türkiye’de de etkisini göstermeye başladı.
Bir salgına dönüşen virüsten dolayı bugüne kadar dünyada 11 binden fazla insan ölürken 260 binden fazla sayıda insanda ise virüs tespit edildi. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamalarına göre (20.03.2020) korona virüsünden dolayı 9 yurttaş hayatını kaybederken 670 kişiye virüsün bulaşmış olduğu ise tespit edildi.
Yayılma hızı yüksek olan bu virüsün ilk vakası Türkiye’de 11 Mart tarihinde tespit edildi. Devlet bu tarihten önce hastalığın tespit edildiği ülkelerle havayolu ve karayolu yolcu alımları ve giriş çıkışları için önlemler almaya başlamıştı. İlk vakanın tespit edildiği tarihten sonra ise 16 Mart itibariyle başlamak üzere; ilk, ortaokul ve liseleri iki hafta, Üniversiteleri ise Üç hafta tatil ettiğini açıkladı. İlk etapta spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasına sonrasında ise konferans, panel, kongre vs gibi toplu etkinliklerde olduğu gibi iptaline karar verildi. Hastalığın görüldüğü birçok ülkeyle uçuşlar durduruldu. Bu tür önlemler alırken halka da mümkün olduğunca evde kalması ve sosyal mesafelendirmeye dikkat etmesi gibi açıklamalarda bulundu.
Virüsün merkez üssü şu anda Avrupa olmuş durumda. Virüsün görüldüğü andan itibaren Dünya Sağlık Örgütü dâhil olmak üzere tüm dünyayla elde ettiği bulguları paylaşan Çin’de ise yeni vaka sayısı tek haneli rakamlara inerken çok sayıda hasta iyileştiği için Wuhan’da geçici hastaneler kapatıldı. Çin, şimdilerde ise başta İtalya ve İran olmak üzere çok sayıda ülkeye maske ve tıbbi malzeme gönderiyor. Türkiye’de ise birçok önlem alınmasına rağmen bazı önemli olan önlemler hâlen alınmış değil. İlerici Gençlik olarak şunları talep ediyoruz:
-Öncelikle salgın süresince yaşanacak ekonomik zorlukların faturası emekçilere kesilmemeli ve amasız, fakatsız işten atmak yasaklanmalıdır.
-İşsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı, işsizlik ödeneğinin süresi ve miktarı artırılmalıdır. Şimdiye kadar sermayeye peşkeş çekilen işsizlik fonu artık gerçek sahiplerine yani işsizlere verilmelidir.
-Barınma, beslenme haklarına erişemeyen yoksullara barınma, gıda yardımı sağlanmalı, geçinme güçlüğü çeken vatandaşlara elektrik, su, doğalgaz ücretsiz verilmelidir.
-Sağlık emekçilerini her akşam 21.00’de alkışlamak onlara moral vermesi açısından sürdürülmesi gereken bir eylemdir ancak yeterli değildir. Sağlık çalışanlarına yeterli ekipman sağlanmalı, koşulları iyileştirilmeli ve özel hastaneler de ücretsiz olarak kamu hizmetine açılmalıdır.
-Toplu çalışma alanları olan AVM’ler, fabrikalar, işletmeler gibi yerlerde çalışan işçiler hâlâ ciddi risk altındalar. Can alıcı sektörler dışında kalan bütün çalışma yerleri geçici süre kapatılmalı ve burada çalışan işçilere ise ücretli izin verilmelidir.
-Başta sağlık hizmeti sunan yerler olmak üzere mal ve hizmet üreten işletmelerde çalışan işçilere üst düzey sağlık önlemleri alınmalıdır. Buna uymayan işverenlere cezai ve hukuki işlem başlatılmalıdır.
-Toplumcu sağlık örgütlerinin, belediyelerin, sendikaların da içinde bulunduğu karar ve yetkiye sahip olabilecekleri sağlık bakanlığıyla eşgüdümlü çalışabilecekleri bir süreç başlatılmalıdır.
Biz İlerici Gençler olarak bu süreçte biz gençlere de çok iş düştüğünü biliyoruz. Evde kalma ve sosyal mesafeyi koruma önlemlerine tüm halkımızı uymaya çağırıyoruz. Genç arkadaşlarımızı; büyüklerimizi korumak adına onların alış-veriş gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamaya davet ediyoruz. Böyle zorlu zamanları aşmanın yolu toplumsal dayanışmadan geçer. Koronavirüs’e karşı dayanışmayı büyütelim!