Kanal İstanbul’a Hayır!

kanal istanbul projesine geçit verme

AKP iktidarı ve sermaye; halkı sömürmeye ve yoksulluğa mahkum etmeye devam ediyor. Son günlerde gündeme gelen ve İstanbul’un Avrupa yakasını ikiye bölerek yapılması planlanan Kanal İstanbul Projesi de bunlardan biri.
Sermaye ve işbirlikçi Erdoğan hükümeti de Kanal İstanbul Projesini gerçekleştirmek için kolları sıvamış durumda. Bu projenin yapılmasının halk açısından hiç bir mantıklı açıklaması ve olumlu tarafı yok.
Ama işçileri, gençleri, işsizleri, kısacası yurttaşları geleceğini karartmaya çalışan Erdoğan rejimi ve yandaş sermaye tarafı için Kanal İstanbul yeni rant alanı, yani pazarlayabileceği milyon liralık konutlar, AVM’ler, araziler demek. Kanalın yapılacağı bölgedeki araziler Katarlılara, Babacan Holding’e ve ismini daha duymadığımız kişilere pazarlanmış bile.
Aynı zamanda kanal İstanbul projesi ekolojik yapıya yani doğal yaşama, hayvanlara, su kaynaklarına inanılmaz derecede zarar verecek, deprem riskini arttıracak. Milyonlarca metrekare tarım alanı, mera alanı ve orman yok edilecek. Yapılan bilimsel araştırmalar ve bilim insanlarının değerlendirmeleri bunu açık ve net olarak göstermekte.

Hem doğaya hem de halka faydası olmayan bu projenin yapılmasına karşıyız!
Kanal İstanbul’un ÇED raporu yayınlandı ama 10 gün boyunca halkın görüş ve önerileri için askıda kalacak. Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMOB) de Vatandaşların görüş ve önerilerini iletebilecekleri bir dilekçe hazırladı. TMMOB’nin açıklaması şöyle;
Sevgili İstanbul halkı,
Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılmıştır. Projeye ilişkin görüş ve itirazlarınızı 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilirsiniz.
TMMOB’nin hazırladığı dilekçenin ardından vatandaşlar Kanal İstanbul’un iptali için Çevre ve Şehircilik İl Başkanlığına akın etti. 2 Ocak tarihine kadar itiraz dilekçeleri bakanlığa verilebilecek.

images 9 590x328 1