İstanbul Üniversitesi’nde KHK ile ihraç edilen akademisyenler için eylem!

iu_eylem_akademisyen

29 Ekim 2016’da çıkarılan kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen ilerici, devrimci ve demokrat akademisyenler için İstanbul Üniversitesi’nde dün (3 Kasım 2016) saat 12.30’da eylem yapıldı.

Öğrencilerin, akademisyenin, sendikacıların bir araya geldiği kitlesel eylemle bir yandan ihraç edilen akademisyenler uğurlanırken bir yandan da iktidarın FETÖ ile mücadele bahanesi ile çıkardığı OHAL’e dayanarak bütün muhalefeti sindirme girişimi teşhir edildi. Ana kapıya yapılan yürüyüş sırasında “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek, “’Teslim olmadık, olmayacağız”, “Ferman devletin üniversiteler bizimdir” sloganları atıldı.

Kurumlar adına açıklama yapan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşiltepe; ihraçların hukuksuz olduğunu, bu isimlerin bir kısmını zaten önceden de iktidarın hedefinde olduğunu, OHAL koşullarından yararlanarak bu tasfiyelerin yapıldığına değindi. İlerici, laik, demokrat, barış yanlısı akademisyenlerin hedef alındığını vurguladı. Üniversitelere Cumhurbaşkanı tarafından keyfi bir şekilde rektör atanmasının önünün açıldığına da vurgu yapan Yeşildere; rektör seçiminin üniversitelerin kendi iradeleri sonucunda demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine değindi.

Yeşildere talepleri şu şekilde sıraladı:
“OHAL derhal kaldırılmalıdır, ihraç edilenler göreve dönmelidir,soruşturmalar evrensel hukuk çerçevesinde yürütülmelidir, kamu hizmetinde liyakat ilkesini ayaklar altına alan AKP uygulamaları dönemi sonlandırılmalıdır.”

İhraç edilen akademisyenlerden Öğretim Üyesi Levent Dölek ise ülkemizin sürüklendiği karanlıkta bizlerin atılması sadece birer teferruattır diyerek biz gücümüzü işçi sınıfından alıyoruz ve mücadelemize devam edeceğiz dedi. İhraç edilen akademisyenlerden Doç. Dr. Zeynep Kıvılcımlı ve Yard. Doç. Sezai Temelli ise birer yazılı mesaj göndererek asla teslim olmayacaklarını belirttiler.
Öğrenciler adına söz alan Kübra Okumuş da “hocalarımızı mücadele çağrısı ile uğurluyoruz; üniversiteler teslim olmaz, biat etmedik etmeyeceğiz” dedi.

İlerici Gençlik olarak hocalarımıza yapılan bu saldırıyı kınıyoruz ve hocalarımızla yan yana omuz omuza mücadeleyi yükselteceğimizi bir kez daha yineliyoruz.