İlerici Gençlik Dergisi’nin 38. sayısı çıktı!

igd dergi kapak 38

Merhaba dostlar,
İlerici Gençlik Dergimizin bir sayısında daha sizlerle bir aradayız. En son sayımızdan bu yana ülkemizde ve dünyamızda kötü olduğu kadar umut verici birçok şey de yaşandı. Beş yıldır Suriye’de süren savaşta Amerikan Emperyalizmi umduğunu bulamadı. Bölüp yönetmeye çalıştığı bölge ülkeleri bugün birbirine daha da yaklaşmış durumda.

Bu sayımızda
İlk olarak Türkiye’de ve dünyada hangi gelişmeler yaşandığını ele aldık. 15 Temmuz sonrası Türkiye; başkanlık dayatması, gericiliğe karşı mücadele, Amerikan Emperyalizminin çıkmazları, Avrupa Birliği’yle yaşadığımız sorunlar ve direniş cephesi olarak adlandırabileceğimiz Suriye, Rusya, Venezuela ilkyazımızda değindiğimiz konulardan sadece bir kaçı.

Hepinizin dergi kapağımızdan da fark etmiş olduğunuz üzere Ekim Devrimi’nin 100. Yılındayız. Sovyetler Birliği olmasa bile biz gençlere bıraktığı miras, yolumuzu hâlâ aydınlatıyor. O yüzden Ekim Devrimi sonrasında Sovyetler Birliği’nde gençliğin kazanımlarını ve devrimci kuruluş sürecindeki durumunu da siz okuyucularımızla paylaştık.

Başkanlık dayatmasının ardından ülkemiz OHAL çöplüğüne döndü. Bu OHAL’lerde açıklandığı üzere patronların işini kolaylaştırmak için yapıldı ve işçi emekçi haklarında ciddi hak gaspları yaşanıyor. İzmir’de sendikaya üye oldukları için İzmirgaz işçileri işten atıldı. Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da işçi emekçi haberlerimiz sizlerle.

Ülkemiz sadece OHAL çöplüğüne değil sınav isimleri çöplüğüne de döndü. Ortaöğretimde TEOG, liselerde ise LYS – YGS de kaldırıldı. Tüm bunlar olmadan önce ÖSYM başkanı binlerce öğrencinin sınav sonucunun yanlış hesaplanması üzerine kurumun adının “lekelenmemesi” için istifa etti. Bu arada istifa demişken bu dergimizde yer veremedik ama İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti, Melih Gökçek’in de istifa edeceği söylentileri dolaşıyor. Ne diyelim darısı Ankara’lıların başına ama şunu da belirtmek gerekir ki bu istifalar yetmez. İstifalarla Erdoğan partisinin imajını temizlemeye çalışıyor ama öte yandan AKP’nin çoğunluğunun FETÖcüler oluştuğu biliniyor. O yüzden bataklıkta sinek avlamakla olmaz.

Gericilik sadece okulda, sokakta değil Halk Eğitim Merkezleri’nde de var. Halkoyunlarının yasaklanmaya çalışıldığını görüyoruz ve İlerici Gençler olarak durun diyoruz. Bu sayımızda ayrıca öğrenci arkadaşlarımızın liselerde ve üniversitelerde yaşadıkları sorunlar üzerinde durduk ve çözüm yolları üretmeye çalıştık. Venezuela’da neler oluyor, kitap tanıtımları, kadınlardan, EBT’lerden ve İlerici Gençler’den haberler de bu sayımızda sizinle paylaştığımız yazılarımızdan.

Birçok farklı bölgeden yazılarını bizlere ulaştıran tüm dostlara teşekkür ediyoruz. Yapacağınız her türlü katkıyı, şiiri, yazıyı, değerlendirmeyi, maili bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz. Ekim Devrimi’nin 100. Yılında, geleceğimizi ellerimize aldığımız ve sömürülmediğimiz, eşit ve özgür bir ülkeye, dünyaya daha da yakın olduğumuzu biliyoruz. O yüzden vatan, cumhuriyet ve emek mücadelesiyle böyle bir geleceği hep beraber örmek dileğiyle…