İlerici Gençlik Dergisi’nin 37. sayısı çıktı

ig_37_cift_web

Merhaba dostlar,
Uzun süredir dergimizi çıkartamadık. O yüzden ilk olarak siz okurlarımıza özürlerimizle başlamayı bir borç biliyoruz.

Türkiye’yi istikrarsızlaştıran dönemin başlangıcı olan Suruç Katliamı’nın ve diğer katliamların üzerinden 1 yıl geçti. Daha önceki sayılarımızda Amerika’nın ülkemizi, bölgemizi ve dünyamızı bir savaş arenasına çevirmek üzere yaptığı şeyleri yazmıştık. Görüşemediğimiz dönemde Amerikan emperyalizminin Fethullah Gülen terör örgütü eliyle gerçekleştirmeye çalıştığı ancak halkın, ordunun ve polisin bir kesiminin ve meclisteki tüm siyasi partilerin karşı koymasıyla bastırılan bir darbe girişimi yaşadık.

Bu sayımızda
O yüzden 15 Temmuz öncesi ve sonrasıyla Türkiye’de, bölgede ve dünyada yaşanan önemli gelişmeleri ele aldık. Çünkü emperyalizmin saldırısı altından vatanı, cumhuriyeti ve emeği savunmak için hep beraber ileri yürümek gerektiğini düşünüyoruz.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL fırsatçılığı yapan hükümet Gülen cemaatiyle hiçbir ilgisi olmayan masum insanları da gözaltına aldı, işinden etti. Düne kadar birlikte oldukları Gülen’i kendi partisi içinde destekleyenlere dönük hiçbir şey yapamayan hükümetin masum insanlara dönük böylesine sert uygulamaları kabul edilemez. O yüzden işçilerin ölmemesi için mücadele yürüten Enerji-Sen Genel İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sekreteri Tarık Yüce’nin “fetocu olma” sebebiyle işten atılmasıyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

Che Kahramandır
Meclis başkanı İsmail Kahraman’ın Che’ye saldırması üzerine birçok yerde yazılama yaptık ve bu konuya dergimizde yer verdik. Çünkü Amerikan askerlerine secdeye duran İsmail Kahraman’ın aksine Che hayatı boyunca Amerikan emperyalizmine karşı savaşmıştır. O yüzden Türkiye gençliğinin de önderidir. Bizdendir.

Laikliğe dönük saldırılar ve laiklik mücadelesinin önemli olduğunu biliyoruz. Bunu halkın sanatçısı Tarık Akan’ın cenazesine katılan on binlerden biliyoruz. Bu sayımızda laiklik üzerine ve Tarık Akan’la ilgili de yazılara yer verdik.

Vatan, cumhuriyet ve emek mücadelesinin önemli olduğunu söylemiştik. Bu noktada Kurtuluş Savaşı döneminde yaşanan kimi olaylara göz atmak bugün de faydalı olacaktır. Nazım Usta’nın 30 Ağustos yorumu ve Hasan İzzettin Dinamo’nun kaleminden dönemi ve Mustafa Suphi’yi anlattığı bir kesiti siz okuyucularımıza sunduk.

Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da Kültür-Sanat alanında bir şeyler yazmaya çalıştık. Kitap tanıtımları, Bunları biliyor muydunuz ve Gülmece-Düşündürmece sizlerle paylaştığımız yazılarımızdan.

Birçok farklı bölgeden yazılarını, öykülerini bizlere ulaştıran tüm dostlara teşekkür ediyoruz. Yapacağınız her türlü katkıyı, şiiri, yazıyı, değerlendirmeyi, mektubu bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz. Can güvenliğimizin olduğu, geleceğimizi ellerimize aldığımız ve sömürülmediğimiz, eşit ve özgür bir ülkeyi, dünyayı hep beraber örmek dileğiyle…