İlerici Gençlik Dergisi’nin 36. sayısı çıktı!

igd_kapak_36_web

Merhaba dostlar,
Bir önceki sayımızı Kasım çıkarttığımızda “Görüşemediğimiz birkaç ay boyunca ülkede ve dünyada çok kötü katliamlara şahit oldu gözlerimiz” demiştik. Bu sayımıza da bu cümlelerle başlasak aslında yalan söylemiş sayılmayız. Türkiye’nin ve bölgenin Amerikan emperyalizminin planları doğrultusunda istikrarsızlaştırıldığı bir süreçten geçiyoruz.

Suruç, Ankara, Sultanahmet ve tekrardan Ankara’da (17 Şubat) patlatılan bombalarla, içte ve dışta savaş politikalarıyla artık mahşerin kapısında değil ortasındayız.

Bu sayımızda,
Son dönemde Türkiye’de ve bölgede yaşanan önemli gelişmeleri ele aldık. Çünkü mahşerin ortasında kaldığımız bu felaketten hep beraber kurtulmak için yaşanan gelişmelere mercek altında ve kuş bakışı bakmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.

Gelişmeler diyince malumunuz Joe Biden Türkiye’ye geldi. Çok konuşuldu, yazıldı ve çizildi ama bizler İlerici Gençler olarak bu ziyaretle ilgili bazı noktaların altını çizmenin önemli olduğunu düşündük. Bundan kaynaklı “Biden’ın ziyareti üzerine” başlıklı bir yazı kaleme aldık.

Türkiye ve bölge bu kadar istikrarsızken üniversitelerin de istikrarlı olmasını bekleyemeyiz. Özellikle biz gençleri etkileyen üniversitelerde cuma namazlarından akademisyenlerin bildirisine değin bir çok uygulamayı içinde barındıran gericileşme politikaları üzerine hazırladığımız yazımızı da sizlerle paylaştık.

Şüphesiz baskının, zorbalığın, haksızlığın olduğu her yerde direniş ve mücadele vardır. O yüzden bu sayımızda direnişte olan işçilerle, emekçilerle ilgili haberlere ve Şişecam işçileriyle İlerici Gençlik olarak gerçekleştirdiğimiz röportaja yer verdik.

İstanbul’da yaşayanlar bilir. Önceden taşı toprağı altın denirmiş. Bizim nesil bunu göremedi. Şimdi İstanbul’da ve birçok büyük şehirde her yer şantiye her yer kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşüm de ele aldığımız yazılardan biri.

Son dönemde çok acı verici çocuk ölümleri yaşadık. Bombalarla, tanklarla, tüfeklerle öldürülemeyen çocuklar, gençler sınav stresiyle intihara sürükleniyor. Bu sayımızda gençler neden intihar ediyor ve ne yapabiliriz sorularına hep beraber çözüm aramaya çalıştık.

Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da Kültür – Sanat alanında birşeyler yazıp, çizmeye; bildiklerimizi paylaşmaya çalıştık. O yüzden Samed Behrengi’nin hayatını ve dünyaca ünlü kitabı Küçük Kara Balık’ın incelemesini sayfalarımızda bulabilirsin.

Passolig nedir, ne değildir? Birbirinden ilginç onlarca bilgiden oluşan “Bunları biliyor muydunuz?” kısmı bu sayımızda sizlerle paylaştığımız yazıların bir kısmı.

Birçok farklı bölgeden yazılarını, öykülerini bizlere ulaştıran tüm dostlara teşekkürü bir borç biliyoruz. Yapacağınız her türlü katkıyı, şiiri, yazıyı, değerlendirmeyi, mektubu bizlerle paylaşmanızı bekliyoruz. Can güvenliğimizin olduğu, insan gibi yaşadığımız ve sömürülmediğimiz, eşit ve özgür bir ülkeyi, dünyayı hep beraber örmek dileğiyle…