İlerici Gençler Derneği 43 Yaşında!

igd 43 yasinda

5 Ocak 1976 yılında kurulan İlerici Gençler Derneği 43 yaşında. 43 yıl önce dönemin zor koşullarında kurulan İGD kısa süre içerisinde işçi, köylü ve gençlik yığınları içinde örgütlenerek on binlerce üyeye ulaştı. Dönemin en büyük gençlik örgütlerinden biri olmayı başardı.

Mücadelesine “Yolumuz İşçi Sınıfının Yoludur” şiarıyla başlayan İGD’yi dönemin diğer gençlik örgütlerinden ayıran en önemli özelliği işçi sınıfının öncülüğünde ilerlemesiydi. 12 Eylül faşist darbesine kadar da bu doğrultuda mücadelesini sürdürmüş ülke sorunlarıyla ilgili bir dizi eylem, etkinlik örerken bir yandan da enternasyonalist dayanışmayı yükseltmiş, dünya halklarının mücadelesini yaptığı birçok eylemle selamlamıştır. Nikaragua, Şili, Filistin ve daha birçok emperyalist saldırı altındaki halklar için sokağa çıkmış ve “NATO’ya hayır!” sloganını en yüksek sesle haykırarak, gençliğin rotasını antiemperyalist bir hatta çekmeyi başarmıştır.

12 Eylül askeri darbesinin ardından ne yazık ki diğer sol örgütler gibi İGD de faşist askeri darbede, örgütsel olarak çok ciddi yara almış ve bu baskı sürecinden kitlesel olarak çıkamamıştır. Ancak işçi sınıfı ideolojisinden vazgeçmeyen mücadele neferleri, parça parça da olsa İlerici Gençlik mücadelesini sürdürmeyi başarmış ve 2002 yılında tekrardan örgütlenmeyi başararak mücadelenin bu günlere gelmesi sağlamışlardır.

İlerici Gençler Derneği olarak 43 yıl önce emperyalizmin, faşizmin, ağaların ve gerici tüm düşüncelerin karanlığına karşı; barış ve sosyalizm için mücadele etmek, karanlığı yırtmak için kurulduk. Şimdi de yine aynı yolda “Yolumuz işçi sınıfın yoludur” ve “Vatan, cumhuriyet ve emek için gençlik mücadeleye” diyerek; emperyalizme karşı savaşmayı; dinci, gerici AKP iktidarı ve onun yok etmeye çalıştığı bilimi, laikliği ve cumhuriyetin kazanımları için yılmadan mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Pankartlarımızla, sloganlarımızla, özgür düşüncelerimizle, insanca yaşanacak bir dünya hayallerimizle; düşünmeye, örgütlenmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.