Hrant Dink katledilişinin 12. Yılında anıldı

hrant dink anma

12 yıl önce emperyalizmin ve işbirlikçilerinin bir kontrgerilla cinayetiyle öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, dün (19 Ocak) vurulduğu yerde anıldı.


Hrant’ın Arkadaşları’nın organize ettiği anma için saat 15.00’te Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Agos gazetesinin eski bürosu önünde bir araya gelen kitle burada Hrant Dink’i andı. Dink’in vurulduğu yere karanfiller bırakılırken, üzerinde “Hrant İçin Adalet İçin” yazılı Dink’in fotoğrafları, eski gazete bürosuna asıldı. Tören öncesi Dink’in vurulduğu Şişli Halaskargazi caddesi ve caddeye çıkan sokaklar polis tarafından kapatıldı. Ara sokaklarda TOMA’lar bekletildi. Metronun Osmanbey durağı geçici olarak kapatıldı. Engellemelere rağmen anmaya yüzlerce kişi katıldı.

Dink anmasına gelenler, Agos gazetesinin önünde saat 12.00’den itibaren toplanmaya başladı. “Adalet İstiyoruz, Hrant 12” yazılı pankartın asıldığı gazete binasının girişine “Hrant’ın Arkadaşları” tarafından kırmızı karanfiller bırakıldı. “Sarı Gelin” türküsü Türkçe ve Ermenice olarak çalındı.
Hrant Dink’in öldürüldüğü eski AGOS Bürosu önündeki anma programı 15.00’ta başladı. Programa başta Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve ailesi olmak üzere bazı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Anmada, sık sık, “Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet için”, “Öldür diyenler yargılansın”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Yaşasın Halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Anmada Hrant Dink’in “Su çatlağını buldu” yazısı dinletildi ve Osman Kavala’nın cezaevinden gönderdiği mektup okundu.

Anmada konuşmayı Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali yaptı. Ali konuşmasında faili meçhul cinayetlere, kayıplara, tutuklu aydınlara ve cumartesi annelerine değindi ve şunları söyledi: “Sevgili Hrant, yine de o kadar umutsuz değiliz. Susmayanlar var, hâlâ buradayız, bir yere gitmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Seni öldürdüklerinde henüz çocuk olanlar bugün burada, aramızda, öldürülmenizin peşine düşüyorlar, soru soruyorlar, susmuyorlar. Sizler, kaybettiğimiz bütün değerlerimiz, bize Ocak ayazında bakarken, biz burada, her yıl gençleşen kalabalıklarla vazgeçmiyoruz demeye devam ediyoruz. Umut burada! Bu topraklar, bu ülke bizim!” dedi.

İlerici Gençlik olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da anmaya katılım sağladık. Hrant ve kontrgerilla cinayetine kurban giden bu ülkenin nice aydınları mücadelemizde yaşayacaktır. Ülkemizde demokratik bir halk hükümeti kurulana dek bu karanlık cinayetlerin aydınlatılamayacağını biliyoruz. Aydınların, barışın, eşitlik talebinin, kardeşliğin ve hakların birlikte mücadelesinin sesi susturulamayacak.