Hepimiz Ali’yiz öldürmekle bitmeyiz!

ali_ismail_kayseri_davaAli İsmail Korkmaz davasının ilk duruşması “güvenlik” gerekçesiyle gönderildiği Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce kişi “Hepimiz Ali’yiz öldürmekle bitmeyiz” diyerek Kayseri’ye akın etti. Mahkeme tutuklulukların devamına karar verirken tutuksuz sanıkların tutuklanması talebini reddi. Bir sonraki duruşma 12 Mayıs 2014 Pazartesi günü görülecek.

Mayıs-Haziran Büyük Halk Direnişi’nde aralarında polislerinde olduğu sivil görünümlü sahışlarca dövülerek katledilen Ali İsmail Korkmaz davası Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava için tüm kent polis ablukasına alınırken Ali İsmail’in ailesi, dostları, 200’ü aşkın avukat, HDP’li ve CHP’li vekiller ve direnişte omuz omuza durduğu Türkiye’nin dört bir yanından yoldaşları da adliye önünde yerini almıştı. Anne Emel Korkmaz’ın Ali İsmail’in resmini taşıyarak geldiği adliyede Korkmaz ailesi duruşma salonuna alkışlarla alındı.

Bu dava neden Eskişehir’de görülmüyor?
Duruşma öncesinde Kayseri Adliyesi önünde basın açıklaması yapan avukatlar davanın güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye nakledilmesinin hiçbir hukuksal dayanağı olmadığını belirtti. Avukatlar adına yapılan açıklama şu sözlerle noktalandı “Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşamayan talimat duruşmasına 100’dan fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu kez 300 avukatla katılıyoruz. Yolları kesseniz de Ali İsmail’in ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle Kayseri’deyiz. Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık takipçisi olacağız. Ali’yi aramızdan aldılar ama adaleti hangi delikte saklanırsa saklansın çıkaracağız.”.

Tutuklama talebine red!
Biri polis olmak üzere 5’i tutuklu 8 kişinin “Kasten adam öldürmek” ve “Bu suçu kolaylaştırmaktan” 10 yıl ile ömür boyu hapis arasında ceza istemiyle yargılandığı davada iddianame okundu, sanıklar sorgulandı.

Korkmaz ailesi tutuklu polislerin tutuklanması, savcı tutuksuz polis sanık Yalçın Akbulut’un tutuklanmasını talebinde bulundu. Tutuklular ise tahliye taleplerini iletti. Mahkeme tutuklulukların devamına karar verirken, tutuklama taleplerini reddetti. Tanıkların dinleneceği Eskişehir ve Ankara’daki mahkemelerin tanıkların Kayseri’de dinlenmesi talebine tanıkların Kayseri’de dinlenmesi yönünde karar verildi.

Mahkeme ayrıca tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan’ın avukatının talebi üzerine Ali İsmail’in telefonun sinyal aldığı istasyonun belirlenmesi, sanıkların tüm telefon numaraları ve olay günü tüm görüşmelerinin Telekomünikasyon ve İletişim Bakanlığı’ndan istenmesi, menfaat çatışması bulunduğu göz önüne alınarak sanıkların ayrı ayrı avukatlarla temsil edilmesi yönünde karar açıkladı.

Duruşmadan notlar…
* Anne Emel Korkmaz tüm duruşmada oğlunun fotoğrafıyla birlikte yer aldı. Anne Korkmaz sanıkların ifadeleri alınırken “Oğluma bakarak konuşun. Nasıl kıydınız oğluma? Ne yaptı size, ırzınıza mı girdi, çocuklarınızı mı dövdü? Annelerinizin yüzüne nasıl bakıyorsunuz?” diye bağırdı. Sanıkların kimlik tespiti sırasında anne Emel Korkmaz, oğlunun resmini yüzlerine tutarak, “buraya bakarak konuşun” dedi. Sanık avukatlarının ‘Hakaret ediliyor’ itirazı üzerine Korkmaz, ellerini göstererek, “Katillerin önümden çekilmesini istiyorum. Ben oğlumu bu temiz ellerle büyüttüm. Onlara dokunmam. Oğlumu bu ellerle gönderdim Eskişehir’e, alamadım maalesef” diyerek sitem etti.

* Salonda silahlı bir kişinin varlığının sanatçı Pınar Aydınlar tarafından farkedilmesi üzerine avukatlar polisin etrafını sararak kimlik tespiti talebinde bulundu. Bu sırada salondan kaçmaya çalışan kişi önce “Biz vekil korumasıyız” dediği öğrenildi. Salonda gerginlik çıkması üzerine salondan çıkarılan kişinin uzman çavuş İbrahim Kahraman olduğu sanıklardan Mevlüt Saldoğan’ın akrabası olduğu öğrenildi. Polisler tarafından yapılan aramada üzerinden silah olmadığı belirtildi.

* Duruşmada sanıkların “Küfretti”, “Ayağımla hafifçe dokundum” gibi Ali İsmail’i suçlayan ya da gerçekleri çarpıtan ifadeleri salondan tepki çekti.

Updated: 24 Nisan 2014 — 12:25 am