Hayalet seçmen skandalı

hayalet Secmen

31 Mart’ta yapılacak olan mahalli idareler seçiminin güvenilirliği şimdiden tartışma konusu olmaya başladı. CHP, HDP ve İP temsilcileri konut olmayan yerlerde seçmen olduğu ve belirli bölgelerde çok hızlı bir seçmen artışı olduğu iddiasını ortaya attılar. Aslında her seçimden önce ortaya çıkan bu haberler bu kez daha fazla sesini duyurdu.

Seçim günlerimizi “trafoya kedi girmesi” ya da “atı alanın Üsküdar’ı geçmesi” vs gibi söylemlerle hatırlarken bu iddialara aldırış etmemek hiçbir muhalif için pek mümkün değil. Üstelik ”hayalet seçmen” iddiaları bir önceki seçimin çok şaibeli geçtiği, örneğin 7 bin oyla AKP’nin aldığı Üsküdar gibi kritik yerlerden. Muhalefet AKP’nin kritik yerlere oy kaydırdığını da iddia ediyor.

İddialar çok çeşitli

Ölü insanların bile seçmen listelerinde bulunduğu iddia ediliyor. Ahıra kayıtlı seçmenler gibi ilginç iddialar da var. İstanbul’a bağlı Adalar ilçesine kaydırılan seçmenlerden, dört katlı binanın beşinci katındaki seçmenlere, futbol stadyumuna kayıtlı seçmenlerden, taksi durağına kayıtlı seçmenlere, kapıcı dairesindeki 224 seçmenden AKP Belediye Meclis üyesinin inşaatına kayıtlı seçmenlere, olmayan konutlardaki seçmenlerden ev sahibinin tanımadığı ama nasılsa evine kayıtlı olan farklı soy isimlerdeki seçmenlere birçok iddia şimdiden seçimin güvenilirliğine şüphe düşürdü. Öyle ki HDP, Hakkâri’de bir daireye 713 seçmenin kayıtlı olduğunu iddia etti.

YSK Başkanı konuştu

Tüm bu iddiaların muhatabı olan Yüksek Seçim Kurulu’nun Başkanı Sadi Güven tepkiler karşısında açıklama yaptı ve sahte seçmen ve de mükerrer seçmen olmadığını iddia etti. Güven ölü seçmenler olduğu iddiasına ilişkin olarak ise,”Bu 6 bin kişi, ölü olanlar kayıttan düşüldü. Ancak 1 Ocak’tan sonra, yani listeler askıya çıktıktan sonra da 165 kişiyle ilgili de böyle ihbar geldi. Biz de kendi kayıtlarımızı kontrol ettik ve 100 yaş üzerindeki seçmenlerle ilgili araştırma yapılması için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yazı yazdık. Oradan sonuçlar geldi. Bunlardan 7 kişinin sağ olduğu, diğerlerinin öldüğü belirlendi. Bu 7 kişi dışındaki vatandaşlar, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarından ve bizim seçmen kütüğü listesinden düşüldü. Seçimde sandık başına koyacağımız listelerde bu vatandaşlarımızın isimleri olmayacak. Sadece bunu da yeterli görmüyoruz. Seçimden bir hafta önce de yine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden ölen vatandaşların listesini tekrar almak suretiyle sisteme işleyip, kayıtlarını düşüyoruz. Dolayısıyla sistemde şu an itibarıyla ölü seçmen görünmüyor. Seçimden bir hafta öncesine kadar vefat eden seçmenleri de listelerden düşüreceğiz” dedi.