Grup Yorum’a özgürlük!

grup yorum

Grup Yorum üyeleri hukuksuz bir şekilde tutuklu bulundukları ve kendilerine dönük yapılan baskı ve saldırılarına karşı taleplerinin gerçekleştirilmesi için uzun süredir ölüm orucundalar.

Anadolu halklarının acısını, umudunu, mücadelesini devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla halkla buluşturan Grup Yorum üyelerinden İbrahim Gökçek 1 Mart 2019’dan beri Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. 18 Haziran’dan bu yana açlık grevinde ve açlık grevini 4 Ocak 2020’de ölüm orucuna çevirdi. Üyelerden bir diğeri Helin Bölek ise 20 Ocak’tan bu yana ölüm orucunda.

Grup Yorum, cezaevindeki üyelerinin tahliye edilmesi, İdil Kültür Merkezi’ne düzenlenen baskınlara son verilmesi, kendileri hakkında açılan davaların düşürülmesi, konser yasaklarının kaldırılması gibi taleplerinin gerçekleştirilmesi için geçtiğimiz yılın Haziran ayında açlık grevine başlamıştı.

Bu ayın başlarında Mezopotamya Ajansı’na konuşan Helin Bölek, en başından beri Grup Yorum’a sansür, susturma ve sindirme politikasının uygulandığını belirtmişti. Haklı taleplerinin yerine getirilmesi için Grup Yorum’u sevenleri ve dinleyenleri seslerine ses olmaya davet etmiş ve şöyle söylemişti: “Kazanımları getirecek olan bu örgütlülüktür. Yani, bu süreçte sonucu belirleyecek olan da aslında bizi dinleyenlerin, bizi sevenlerin bizim için bir şey yapanların omuzlarında biraz ağır bir yük olmuş oluyor. ‘Sizin omuzlarınızdadır, bu sürecin yükü’ demiş gibi oluyoruz ama gerçekten de böyledir. Mesele sadece bizim için bir şey yapmakta değil. Aslında kendiniz için de tüm adaletsizlikler için de hukuksuzluklar için de bir şey yapmaktır. Mutlaka bedeller olacak ama bu bedelin ne kadar ödeneceği aslında sürecin sürdürücüleri tarafından belirlenecektir. O yüzden herkesi sesimize daha çok ses olmaya davet ediyorum”

Davaları ertelendi

Dün (14 Şubat 2019) İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkesi’nde görülen davada Barış Yüksel adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu Grup Yorum üyelerinin tutukluluğunun devamına karar verildi. Dava 26-27 Mart 2020 tarihine ertelendi.