Diyanet İşleri Başkanlığı çocuk istismarının önünü açıyor

diyanet aciklama

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesinden yaptığı nikâh ve bulûğ tanımı dün (2 Ocak 2018) bir çok kesim tarafından tepkiyle karşılandı, gelen tepkiler üzerine Diyanet bir açıklama yaparak iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

9 yaşına gelen kız çocuğu gebe kalabilir
Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre Diyanet bulûğ çağına girenlerin dinen nikâhlanmasında sorun olmadığını ve bulûğ sınırının alt sınırının erkeklerde 12, kızlarda 9 olduğunu söyledi. Diyanet’e göre ergenlik çağına girmiş kız çocukları evlenirken yanlarında velilerinin olması daha uygun olur fakat velilerinin olmaması da sorun teşkil etmez. Ayrıca Diyanet, 12 yaşına gelen oğlan çocuğunun baba, 9 yaşına gelen kız çocuğunun da anne olabileceğini söyledi.

Diyanet’in resmi internet sitesinde yer alan açıklama ise şöyle: “Sözlükte ‘ulaşmak, yetişmek, iş gayesine varmak gibi’ anlamlara gelen bulûğ, fıkıh terimi olarak, bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir. Bulûğ çağına ulaşan kimseye bâliğ denir. Ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır. Ancak erkek ve kızlar 15 yaşlarına ulaştıklarında, kendilerinde bu erginlik alametleri görülmese de bâliğ olduklarına hükmedilir. Buluğ, kişinin dinen mükellef sayılıp, yetişkin insan statüsünü kazandığı dönemdir. Bu çağa ulaşan ve akıllı olan kimse artık tam edâ ehliyeti kazanır. Böylece, ibâdet, helal ve haram gibi dinî hükümlere muhatap; cezâî, malî ve hukukî yükümlülüklere ehil olur.”

 

Evlilik kişiyi zinadan korur
Diyanet evliliği tanımlarken evliliğin kişiyi zinadan koruduğunu ve kişinin gayrimeşru ilişkiye girmesi halinde evlenmesinin vacip olduğunu belirtti.

Diyanetin internet sitesinde yer alan ve çocuk istismarının önünü açan, kız çocuklarının çocuk yaşta evlendirilebileceğini belirten açıklamalarını Diyanet İşleri Başkanlığı “Bazı basın yayın organlarında yer alan, Diyanet İşleri Başkanlığının kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair haberler asılsız olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Dini Terimler Sözlüğü adlı yayınımızdaki tanım ve maddelerin çarpıtılmasıyla böyle bir iddia üretmek iyi niyetle izah edilemez” dedi.

Ancak Diyanet’in resmi sitesindeki paylaşımları aksini gösteriyor. Çocukların üzerinden elinizi çekin!

diyanet bulug diyanet nikah