Dikkat: AKP’nin politikaları sonucu solunacak hava kalmamıştır!

akp_hava_s

Ülkenin dört bir yanında “istihdam yaratıyoruz” adı altında doğal kaynaklar,ormanlar,tarihi sit alanları yok ediliyor. Sonucunda solunacak hava kalmayacak değil kalmadı. Olamaz imkanı yok demeyin çünkü oldu.

Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr.Recep Akdur, 20 il için hava kirliliği uyarısında bulundu. Bu illerden bazıları risk altında. Akdur’un açıklamasında hava kirliliğinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatta toplu ölümlere bile neden olabileceğini belirtti. Havanın kalitesi Hava Kalitesi Yönetmeliği’ne göre 1-iyi, 2-orta, 3-Hassas, 4-Sağlıksız, 5-Kötü, 6-Tehlikeli olarak sınıflandırılıyor.

18 aralık Çarşamba günü saat 23-24 saatlerindeki sınıflandırmaya göre Ankara’daki 8 hava ölçüm istasyonundan üçünde hava kalitesinin 3 numaralı düzeyde olduğu belirlendi. Ankara’nın da içinde bulunduğu 20 ilde 3 numaralı düzeyde olduğu tespit edildi. Akdur’a göre bu illerdeki yaşlılar, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanların bu havayı soluması çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Osmaniye’de ise ilçedeki tek ölçüm cihazından alınan bilgilere göre hava kirliliği 6 numaralı düzeyde yani en üst ve alarm seviyesinde. Acilen halk uyarılarak alarm tedbirleri alınması gerekiyor. Iğdır’da ise hava kirliliği 4 numaralı seviyede, bu ildeki hava kirliliği ciddi sağlık sorunları oluşturabilecek düzeyde. Hava kirliliğinden tüm nüfusun etkilenme riski yüksek!

Türkiye’de hava durumunu sürekli izlemek ve kamuoyuna duyurma görevini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Yüzü bakanlığa, yirmi ikisi belediyelere ait toplam yüz yirmi iki tane hava ölçme istasyonuyla hava izleniyor. İstasyondan alınan bilgiler Hava Kalitesini İzleme İstasyonları web sitesinde duyuruluyor. Akdur bu kadar önemli bir konunun sadece bir tane web sitesinden yayınlanmasının yeterli olmadığını ve diğer basın yayın araçları ile halkı uyarmak ve alarm tedbirlerinin alınması gerektiğini, sadece bir web sayfasında yayınlayarak sorumluluktan kurtulamayacaklarını belirtti.

Bizler İlerici Gençler olarak dün nasıl parklarımıza, akan suyumuza sahip çıktıysak, bugün de havamıza sahip çıkmak gerektiğini söylüyoruz. AKP’nin ve onun vurgunculuk politikalarının çevremizi de hayatımızı da daha da kirletmesine izin vermeyelim.