Bursa ÇHD: “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”

bursa_chd_eylem

ÇHD Bursa Şubesi, Bursa Adliyesi önünde yaptığı basın açıklaması ile 9 Ekim günü Bursa’da 10 Ekim Katliamı anmasına yönelik polis terörünü ve 12 Ekim günü Maltepe Cezaevi’nde Av. Günay Dağ’ın maruz kaldığı işkenceyi protesto etti. ÇHD Bursa Şube Başkanı Av. Umut Beyaz’ın okuduğu açıklamanın ardından 9 Ekim günü yaşanan polis şiddeti ve işkencesine ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

9 Ekim 2016 günü Bursa’da 10 Ekim Katliamı’nı anmak için sokağa çıkan emek ve demokrasi güçleri polis terörüyle karşı karşıya kalmış, aralarında ÇHD Başkanı Av. Umut Beyaz’ın da olduğu 3’ü avukat 31 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. Avukatların, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yere yatırılıp darp edildiği, ters kelepçe ile fiziki acı çektirildiği polis saldırısı işkencenin halk önünde açık uygulaması olarak tarihe geçmişti.

12 Ekim 2016 günü İstanbul-Maltepe Cezaevi’nde müvekkili ile görüşmek için bulunan Av. Günay Dağ ise bizzat hapishane müdürünün talimatıyla gardiyanlar tarafından dövülmüş, kafası yarılmış, yerlerde sürüklenmiş, kafası duvarlara vurulmuş ve parmakları ezilmişti.

Yaşanan bu işkence vakalarına karşı 14 Ekim’de Bursa Adliyesi’nde bir araya gelen ÇHD Bursa Şubesi konuya ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında aralarında TÜM-İGD’li gençlerin de olduğu çok sayıda ilerici, devrimci, yurtsever kurum da destekçi olarak yer aldı.

OHAL bahane edilerek yaratılan terörünün teşhir edildiği açıklamada, işkenceciler cezalandırılıncaya kadar bu meselenin peşini bırakılmayacağı duyuruldu. OHAL kapsamında halkın “silahsız ve saldırısız olarak toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı” gibi Anayasal haklarının gasp edilmeye çalışıldığını belirtilen açıklama da OHAL ve OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ların halkın temel haklarını elinden almasına izin verilmeyeceği duyuruldu.

“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla sona eren açıklamanın ardından 9 Ekim günü yaşanan polis terörüne ilişkin savcılığa suç duyurusu gerçekleştirildi.