Beyazıt’ ta 16 Mart Katliamları protesto edildi

beyazit anma

16 Mart Beyazıt ve Halepçe Katliamları İstanbul Üniversitesi’nde yapılan eylemle anıldı.

Dün (16.03.2017) saat 13:00’de Beyazıt’ta Eczacılık Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamlarında hayatını kaybedenleri andı. “Dünden bugüne üniversite katliamlara hayır diyor” yazılı pankartla Beyazıt Marşı’nı söyleyerek fakülte önüne gelen üniversite öğencileri, katliamlar zihniyetine hayır dedi. Eylem esnasında sık sık “16 Mart’ı unutma, unutturma”, “Beyazıt faşizme mezar olacak”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

İlk olarak KHK ile ihraç edilen akademisyen Levent Dölek söz aldı. Dölek konuşmasında “İktidar bizleri suç işlediğimiz için değil idari tasarruf olarak ihraç ettiğini itiraf etti. Bizim onlara sadakatle bağlı olmamızı bekliyorlar ama biz halkımıza, işçilere, emekçilere sadakatle bağlıyız” dedi. Ardından 78’liler Girişimi adına söz alan Hüseyin Soylu ise NATO kontrgerilla eylemlerinin ülkemizde yıllardır sürdüğünü 1 Mayıs 1977’de yapılan katliamın 1978 ‘de İstanbul Üniversitesi öğrencileri hedef alınarak devam ettiğini ifade etti.

Ardından öğrenciler adına basın açıklaması okundu. Açıklamada; devletin yükselen gençlik hareketini bastırmak için çete-devlet-NATO işbirliğiyle devrimci öğrencileri katlederek devrimci mücadeleyi sindirmeyi amaçlamış olduğu, bu katliamın Türkiye’de işlenen onca katliam gibi karanlıkta bırakıldığı ifade edildi.

İktidarın OHAL ile yarattığı fiili durumu yasallaştırmak için anayasa değişikliğiyle başkanlık sistemini geçirmek istedikleri vurgulandı. Üniversitelilerin başkanlık sistemini ve bu iktidarın gençliğe vaat edebileceği hiçbir şey olmadığını iyi bildiği ifade edildi. “Başkanlığa da katliamlara da bin defa ‘hayır’ diyoruz.” denildi.

Basın açıklamasının ardından tekrar Beyazıt Marşı okundu ve katliamda hayatını kaybedenlerin anısına Eczacılık Fakültesi’nin önüne karanfil bırakılarak eylem noktalandı.