AKP’nin “mülteci” kampına tepki gösteren halka gazlı saldırı

MARAS

Maraş’ın Sivricehöyük köyünde 37 hektarlık ve alevi köylerinin ortasında bulunan alana 27 binlik kişilik “mülteci” kampı yapılmasına karşı toplanan halka biber gazı ve tazyikli suyla saldırıldı.

Halk neden “mülteci” kampı istemiyor?
Maraş halkı Suriyeli göçmenlere karşı olmadıklarını ancak AFAD’a ve hükümete güvenmediklerini ve kampın diğer “mülteci” kampları gibi IŞİD, El Nusra gibi cihatçı terörist örgütlere insan devşirme kaynağına dönüşecekleri endişesini taşıdıklarını belirtiyorlar.

10 gündür nöbet tutarak direnişin devam ettiği Pazarcık Sivricehöyük köyünde süren direniş dün (03.04.2016) bölgesel mitinge dönüştü. Jandarma Sivricehöyük köyüne çıkan bütün yolları kesti. Köye 4 km uzaklıkta araçları durdurup geçişine izin verilmedi. Bunun üzerine yaya olarak yürüyen halk köye ulaştı.

maras_2
Diyarbakır, Sivas, Gaziantep, Mersin, Kahramanmaraş, Adana ve Erzincan’dan katılım sağlanan eylemde basın açıklaması yapıldı. Konuşmaların ardından kamp yapılan alana yürümek isteyen halka jandarma barikat kurdu. Ardından yaşlı ve çocuk ayrımı gözetmeksizin miting alanına gaz fişeğiyle saldıran jandarmaya karşılık veren halk taşlarla meşru müdafaa hakkını kullandı. Eylemde başına taş isabet eden bir üsteğmen yaralandı ve 7 kişi gözaltına alındı.

maras_3

Yapılan saldırıyı eleştiren CHP Parti Meclisi üyesi Ali Öztunç “ güvenlik güçlerinin insanlara biraz daha saygılı olması gerekir” dedi. Maraş Yaşam Platformu Sözcüsü Ünal Ateş de “Çok sayıda yaşlı çocuk vatandaş gaz etkisinde kaldı. Biz haklı davamızı anlatmak için buradayız” diye konuştu. Eyleme AKD, ABF, EMEP, HDP milletvekilleri Müslüm Doğan ve Mahmut Tuğrul, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, PSAKD, SYKP, TÖP_G, TKP1920 ve TÜM İGD de destek verdi.

maras_4