AKP’nin muazzam yöneticilik anlayışı Soma’da zirve yaptı!

tekme tokatBaşbakan Erdoğan, 14 Mayıs günü, Soma’da yaşanan işçi katliamı ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında madencilik ile ilgili zalim kanaatini beyan etti:

“ölmek madenciliğin fıtratında var.”

Basın açıklamasının ardından halkın öfkesiyle karşılaşan Erdoğan’ın müşaviri ise iki jandarma tarafından yere yatırılan madenci yakınını tekmeledi.

Erdoğan, Soma Belediyesi’nde facia ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Ölen madencilerin sayısının 238’e yükseldiğini açıklayan Erdoğan soru üzerine içeride hâlâ çıkarılmayı bekleyen 120 civarında işçi olduğunu söyledi.

Basın toplantısı sonunda basının sorularını geleneksel olarak azarla yanıtlayan Erdoğan, “Böyle bir kazanın oluştuğu bir maden işletmesinin nasıl olurda çalıştırılabildiğini” soran muhabire “siz anlaşılan bir gazeteci olarak kömür madenleri ile ilgili konuları bilmiyorsunuz, takip etmiyorsunuz” dedi.

Sorun yok, her şey yolunda

İşletmede iş güvenliği konusunda bütün tedbirlerin alındığını ve denetimlerden geçtiğini söyleyen Erdoğan, yüzlerce insanın öldüğü 2014 Soma Maden Katliamı yerine 1800’lü yıllardan başlayarak dünyadaki maden kazalarından bahsetmeyi tercih etti.

Madencilik tekniğinin son derece geri olduğu henüz buharlı makinelerin kullanıldığı ve madencilerin gaz lambamı fener kullandığı dönemle bugünleri kıyaslamaya başladı. “Daha yakın dönemlere de bakmak gerekirse” diye başladığı cümlesini de ancak 1960’lı yıllara kadar getirebildi. Son elli yıla dahil bir örnek paylaşamadı. Türkiye’deki maden faciaları ile ilgili olarak ise ancak 2010 yılına kadar olan sayılardan bahsetti.

“Ölmek bu işin fıtratında var”
Bütün bu örneklerin ardından işletmede her türlü tedbirin alındığını söyleyerek facianın gerçekleştiği madeni en güvenli madenlerimiz arasında, diyerek savundu. Bütün tedbirlere rağmen böyle kazaların olabileceğini söyleyen Erdoğan daha önce de kullandığında büyük tepkiye neden olan sözlerini tekrarladı: “böyle durumlar bu işin fıtratında var”

Korkuları büyük!
Erdoğan, ülke çapında gerçekleştirilen protestolara karşı “Bu durumları fırsat olarak görenlere dikkat edilmesi gerekir” açıklamasını yapmayı ihmal etmedi. Bütün protesto gösterilerinde istisnasız şiddet kullanan muhafız birlikleriyle iktidar cephesi, halk kitlelerinden ölesiye korktuğunu satır arasında böyle ifade etti.

Updated: 19 Mayıs 2014 — 3:40 am