5 Milyon genç, öğrenim kredisini vermekte zorlanıyor. Bir yanda borç diğer yanda işsizlik

1

Ekonomik krizle beraber genç işsizliğin yüzde 26’yı bulduğu ülkemizde üniversite mezunu gençler bir yanda KYK öğrenim kredisi borcuyla diğer yanda işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmış durumdalar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona yaklaşmış durumda. Bu öğrencilerin önemli bir bölümü aynı zamanda işsiz.

BirGün gazetesine konuşan Ankara Üniversitesi mezunu Ali Ç., KYK borcu yüzünden ailesiyle arasının bozulduğunu söyledi. Ali Ç., ödeme takviminin Ocak ayında başladığını anlatarak “Yedi aydır ödeyemiyorum çünkü iş bulamadım. Talep edilen faizi göze alamadığım için borcumu erteleyemiyorum da” diye konuştu. Ailesinden yardım almak zorunda olduğunu ifade eden Ali Ç., “İş konusunda sürekli reddedilmek zaten psikolojimi bozdu, bir de KYK borcu üstüne eklenince uykularım kaçıyor” dedi.

Hacettepe Üniversitesi’nden 2018 yılında mezun olan Çiğdem A. da çalıştığı yerden aldığı asgari ücretin KYK borcu taksitlerine yetmediğini söyledi. Çiğdem A. aylık gelirinin 2 bin 20 TL olduğunu vurgulayarak “Her ay 750 lira kira ödüyorum. KYK taksitim ise 400 lira. Faturalar ve ev masrafları da eklenince elimde hiçbir şey kalmıyor” ifadesini kullandı.

KYK borçlarında ödeme kolaylığı sağlanması önergesi AKP’li ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedilmişti.

Geçtiğimiz gün CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, öğrencilerin ödemekte zorlandığı KYK borçlarında ödeme kolaylığı sağlanması için meclise verdiği araştırma önergesi AKP’li ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.

Milletvekili Aydın mecliste verdiği önergeyle ilgili şöyle konuşmuştu:

“Her yıl mezun olan gençlerimiz ki sayıları yüz binleri bulan -390 bine yaklaşan- ve on yıldır geriye yönelik ödeyemeyen -sayılara baktığımızda- borçlarının toplam büyüklüğü 2 milyar 95 milyon lira olan ve sayısı da yüz binleri bulan bu gençlerimize, bu iş bulamamış, üniversiteden mezun olmuş, ailelerinin, kendilerinin o kadar özveriyle çalışarak çabalayarak bitirdikleri okuldan sonra iş bulamadan bir de kapılarına tebligatla 18 bin liralık borcun 25 binlere çıkartılması, 25 bin liralık borcun 35 bin liralara kadar çıkartılmasıyla, zaten bunalımda olan, zaten iş bulamamış olan öğrencilerimize bir darbe de Kredi ve Yurtlar Kurumundan vuruluyor.”

Türk Telekomun 5 milyarlık borcunu, yandaş iş adamının 425 milyonluk vergi borcunu bir kalemde sildiniz!

“Bakın, Anayasa’nın 49’uncu maddesi ne diyor, amir hükmü diyor ki: “Çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri devlet alır.” Bu tedbirleri almadığınız için gençlerimizin yüzde 26’sı -ilk altı aylık veri- işsiz, iş bulamadan kapıya gelen tebligatla bunalımda ve bunun üzerine çaldıkları her kapı yüzlerine kapanıyor. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki: Futbol kulüplerine yaptığınız, yüzde 60’ı silinen, on yıl vadeye yayılan, iki yıl ödemesiz bu koşullardan, gelin, üniversite mezunu gençlerimizi de yararlandırın. Bu konuda Kocaeli Milletvekilimiz Tahsin Tarhan’ın verdiği kanun teklifi var. Gelin, bunu değerlendirmeye alın. Gene, Türk Telekomun 5 milyar liralık bir borcunu bir kalemde silip attığınızı 82 milyon biliyor. Yandaş iş adamının 425 milyon TL’lik vergi borcunu bir kalemde sildiğinizi 82 milyon halkımız biliyor. Gelin, bu kolaylıklardan gençlerimizi de yararlandırın. Biz demiyoruz ki aldıkları kredilerin üstüne yatsınlar, bunları ödemesinler ama devletin Anayasa gereği de görevi olan… Önce işini bulsun, çalışma hayatına gelsin, ondan sonra bunu on yıla kadar bir vadede, faiz almadan geri ödemelerini sağlayalım.” şeklinde konuşmasını sürdürmüştü.

Kaynak: Birgün Gazetesi