İGD Logo

19 Mayıs'ın 107. Yılı Kutlu Olsun!

19 Mayıs 2026
19 Mayıs'ın 107. Yılı Kutlu Olsun!

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen 19 Mayıs 1919’un 107. yılı kutlu olsun.

l. Dünya savaşının sonunda Osmanlı İmparatorluğu, müttefikleriyle birlikte yenilince şartları son derece ağır olan Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. İtilaf devletleri buna dayanarak başta İstanbul ve Boğazlar olmak üzere ülkemizi işgal etmeye başladı. Bu işgale karşı ülkemizin çeşitli bölgelerinde halk tarafından tepkiler gelse de padişah ve Osmanlı hükümeti emperyalist işgalcilerle işbirliğine yöneldi ve işgale karşı sessiz kaldı. Diğer yandan Osmanlı bürokrasisi ile ordusu içindeki ulusal birliği ve bağımsızlığı savunanlar ise işgalcilere karşı ortak mücadeleyi savunuyorlardı. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, Anadolu halkını da yanına alarak ulusal kurtuluş mücadelesini başlattı.

“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözüyle açılan bağımsızlık mücadelesi yolu, Ankara’da bütün halkı temsil eden Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla yeni bir aşamaya geçti. Türkiye halkı tek kişi yönetimi yerine meclis yönetimini kabul etti ve emperyalist ve yerli işbirlikçilerini yenerek Cumhuriyet kuruldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi eliyle bağımsızlığın kazanılması, Ulusal Kurtuluş Devrimi’nin yolunu açtı. Saltanat ve halifelik kaldırıldı. Cumhuriyet ilan edildi. Laiklik ilkesi getirildi. Eşitlik temelinde yurttaşlık hakları sağlandı. Modern eğitime geçildi. Kadın hakları kabul edildi. Kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesinin önü açıldı. Barış ilkesi benimsendi. Komşu halklarla eşitliğe ve karşılıklı faydaya dayanan dostluk ilişkileri kuruldu.
19 Mayıs, bütün bu kazanımların yolunu açan simgesel bir gün olarak kutlanıyor.

Gençlere armağan edilen bu bayramın biz gençler açısından anlamı çok daha önemli. Çünkü bu ülke, büyük fedakârlıklar ve zorluklar altında kurtuldu ve gençliğe armağan edildi.

Hasan Tahsin’den Şerife Bacı’ya, Şahin Bey’nden Sütçü İmam’a ve Kuvayı Milliye'nin komutan ve milislerine kadar nice şanlı direnişle bağımsızlık elde edildi. Bağımsızlıktan sonra da gerçekleştirilen atılımla Cumhuriyet ayağa kaldırıldı.

Ama ne yazık ki 1950’li yılların başından günümüze kadar laik demokratik Cumhuriyetimizin kazanımları, seçme ve seçilme hakkımız, kadın hakları, insanca yaşama hakkımız, özgürce fikir belirtme hakkımız, temelleri Cumhuriyetle atılan çağdaş eğitim, sağlık ve kamucu üretim ile halka hizmet anlayışı zamanla budandı, tasfiye edildi. Bu tasfiyenin en büyüğünü bugün Erdoğan önderliğinde istibdat yönetimi gerçekleştiriyor.

İstibdadın yok etmeye çalıştığı; 19 Mayıs 1919 ile ilk adımları atılan ve sonra bize büyük bir miras olarak bırakılan Cumhuriyetin çağdaş ve demokratik bütün kazanımlarıdır.

İstibdadın yok etmeye çalıştığı; Cumhuriyetten bize miras kalan laik, demokratik ve bilimsel eğitim hakkımızdır.

İstibdadın yok etmeye çalıştığı; gençlerin insanca yaşama ve çalışma hakkıdır.

İstibdadın yok etmek istediği; milli mücadele kahramanlarının bize bıraktığı yurdun her karış toprağını uluslararası şirketlere peşkeş çekmektir. İşçileri ve emekçileri iş cinayetlerinde katletmektir.

Gençlik olarak biliyoruz milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

Laik, demokratik ve tam bağımsız Cumhuriyet için yeniden birleşelim ve İstibdadı yıkarak Cumhuriyeti ayağa kaldıralım.

Kategoriler